СЕМИНАР: София 21, 22, 23 Юни 2024
Местата са ограничени до 12 участника!
Информация и Резервация
СЕМИНАР: Пловдив 26, 27, 28 Април 2024
Местата са ограничени до 12 участника!
Информация и Резервация

Д-р Брус Липтън – промяна на клетките чрез Мисълта

 

Той е експерт в клетъчна биология, професор по медицина и научен изследовател. Неговата изследователска работа през 80те години в престижния Станфордски Университет на САЩ, разкрила, че външната обвивка или мембраната на нашите клетки, е идентична с нашия мозък. Чрез обработване на информация от външната среда, „мозъкът” на клетката може да причини промени вътре в клетката.

 

Да променим нашите клетки чрез Мисъл – (превода на интервюто с Д-р Брус Липтън се намира под видеото)

Dr. Bruce Lipton talks about Changing Our Cells by Thought

 

“Science and Spirituality”
Supreme Masters Television:

 

В предаването днес ще срещнем д-р Брус Липтън международно признат в изследванията на връзката между науката и духа.

 

Д-р Липтън е автор на няколко книги включително „Биология на убежденията” (The Biology of Belief), “Unleashing the power of Consciousness”, “Matter and Miracles”. Той спечелва приза за най-добра научна книга в награждаването за най-добра книга през 2006 г., като използва научни доказателства за да демонстрира, че нашите убеждения, без значение от какъв характер са, се проявяват на нивото на клетките в телата ни. Д-р Липтън казва, че чрез промяна на тези убеждения, ние имаме силата да променим живота си към по-добро.

 

Говорихме с д-р Липтън за неговите проучвания:

 

„Хората по света са възпитавани да вярват, че съществува нещо наречено генетичен контрол – което означава управлявано от гените…

 

Новата наука се нарича Епигенетика, епигенетичен контрол, и първата сричка „епи” означава – „в допълнение” и „над”. Какво означава Епигенетичен контрол? Това означава контрол над гените.

 

Това, което се има предвид е, че убеждението – гените управляват живота ни – днес е установено за погрешно.

 

Всъщност гените се контролират от отговора/реакцията към средата. И защо това е важно? Важно е, защото ако промениш своята среда, ти променяш активността на гените.

 

Ако отидеш в една здравословна среда, в следствие ти ще подбереш гени и поведение, които ще промотират растеж и здраве. Но ако отидеш в много вредна среда, тогава тази среда ще доведе до активност на гени, които ще доведат до заболявания и разрушение.

 

За това е важна разликата, и това е от съществено значение, разликата между старата и новата наука:

 

Старата наука казва – Ти си жертва, защото не можеш да промениш гените си, не ти си ги избирал, и те контролират живота ти…

 

Новата наука казва – Ти си господар, от теб зависи, ако искаш да промениш средата, в която живееш и на която отговаряш и реагираш. Това означава, че ти променяш активността на гените. Това означава, че ти си много силен, защото от теб зависи да установиш средата, която ти дава здраве, и да излезеш от средата, която те разболява.”

 

Д-р Липтън обяснява как клетките приемат външна информация или „сигнал”, който причинява промени вътре в тях:

 

„Открих, че това, което прави двама човека различни, е че на повърхността на клетките има антени, подобни на телевизионните. И всеки човек има различен „набор от антени”. И важното тук е, че антените правят всеки човек различен, дават им тяхната собствена идентичност.

 

Тук може да си кажете: „О, значи антените формират идентичността?”

 

Но не, антените приемат сигнала.

 

Набора от антени, формиращи идентичността, тези които приемат сигнала, са от външната страна на клетката. И така ние приемаме сигнал идващ някъде от заобикалящата ни среда. Това е като радио/тв предаване и всеки човек е като ТВ приемник, получавайки различна станция, тъй като антените му са различни от тези на другите хора.

 

Всеки един от нас приема предаване от станция, а това е невидима енергийна сила с идентичност в нея, която хората наричат дух. Духът е невидимата „материя”, която се улавя от антените.

 

Природата на тялото се дължи на интерпретацията/тълкуването на средата, което е Умът!

 

Но умът е свързан с духовната част. И така невидимата сила е наречена ум, защото не съществува такова физическо нещо наречено ум.

 

Има физически мозък, но умът е енергията около мозъка. И така ето защо умът е оставен извън науката.”

 

Д-р Липтън обяснява подробно защо умът е бил пренебрегнат от научната сфера;
Те казват : „Не въвличайте ума в цялата картина”
За няколко стотин години западната наука е твърдяла „Умът е без значение”.
Те говорят за тялото като за кола.

 

Новата наука и Епигенетиката, на въпроса как умът е свързан с нашата биология, отговаря:

 

„Да, тялото е подобно на кола, но също така има и шофьор. А шофьорът е умът и духът.”

 

И защо това е от значение?

 

Защото, ако имаш лошо шофьорско образование, може да получиш чисто нова кола и да я унищожиш.

 

И от гледна точка на медицината ще обвиним, ще кажем: „О, тялото не е било наред”
А всъщност реалността е, че ние никога не сме били обучавани в шофьорски умения, че ние сме отговорни за грижите за нашата собствена биология и собствения си живот.

 

Д-р Брус Липтън за откритията си в областта на поведението на съзнателния и подсъзнателния ум и как той да бъде развит при наличието на вредни или негативни модели, които вече са запаметени в живота ни.

 

Подсъзнателния ум управлява вашето поведение, вашата генетика и биология над
95 % от всеки ден.

 

Това означава, че има два – съзнателния ум и подсъзнателния ум.
Съзнателния ум е този, който е свързан с духа ви. Той е творческия ум.
Ако аз ви попитам: „Какво бихте желали от живота си? Какво искате?”
Отговорът идва от съзнателния ум.

 

Съзнателния ум съдържа всички желания и искания. Всичко това идва от съзнанието.
Подсъзнанието е като програма, като касетофон. То научава определено поведение, след което вие натиската един бутон и то изпълнява това поведение отново и отново.

 

Основните програми в подсъзнателния ум ние ги „сваляме” (научаваме) като гледаме другите хора. И така най-важните програми в нашия подсъзнателен ум идват от нашите родители, братя и сестри, общество, семейство и т.н.

 

Защо това е важно?

 

Защото това, което вие искате е в съзнателния ум, а програмите, които отговарят за живота и се намират в подсъзнанието, са дошли от другите хора. И тук е проблема.

 

Защо е толкова трудно да получиш това, което искаш, когато си мислиш, че управляваш живоат си?

 

Отговорът: Новата наука казва, че не ти управляваш живота си. Твоето подсъзнание управлява живота ти. А в него се съдържат убеждения и програми от други хора.”

 

Д-р Липтън ни обръща внимание да се фокусираме в настоящето за да избягваме подсъзнателните модели и програми, които ръководят и може би вредят на живота ни.

 

„Да си говориш и да се ядосваш на себе си не променя записа (програмираното поведение). И това е важно, защото повечето хора са опитали този начин и е разочароващо.

 

Как може да променим записа/касетата?

 

Има много различни начини да се промени записа.

 

Първия начин, който аз научих е Buddhist Mindfulness. При него се набляга най-вече на това да не позволиш на касетата да върви, обръщай внимание на настоящия момент и тогава ти отговаряш. Но ако ума ти се лута напред-назад, тогава и записа си върви.

 

Така че, ако останеш в сегашния момент, ти ръководиш представлението.”
Д-р Липтън споделя и други начини да променим записа/касетата, например да си създадем навик.

 

Трябва да ви стане като навик, защото подсъзнанието учи навици.
Един от начините е да създадете навик и да се погрижите да го изпълнявате ежедневно.

 

В началото може да ви изглежда, че това е трудна работа. Но след известно време, повтаряли сте го толкова често, че просто не осъзнавате, че го правите. Сега вече е навик.

 

Това е като да се качите за първи път в кола да шофирате и да реагирате със страх. Има толкова много неща, за които да мислите. Толкова много неща се случват в ума ви.

 

Но сега вече карате кола от доста време. Качвате се в колата, може да говорите с някого и въобще да не обръщате внимание на това, което правите. Защото ви е станало навик.

 

Имате привички, които не са добри, за това трябва да се упражнявате и да си създавате добри навици. И да следите те да се превърнат в истински навици.

 

Ние помолихме д-р Липтън да обобщи посланието си към света и визията си за бъдещето:

 

„Най-важното е факта, че докато си на тази планета, ти си в режим на сътворяване, и можеш да превърнеш планетата в рая, който ти харесваш, и все пак това става твоя лична отговорност, защото трябва да осъзнаеш факта, че твоите мисли допринасят за това.

 

И ако всеки един от нас разбере, че ние всички допринасяме за цялото, че сме силни и че всички сме свързани в едно гигантско живо същество, тогава тези колективни убеждения/вярвания ще манифестират свят, който е напълно различен от света, в който живеем сега.

 

И не са ни нужни сто години или хиляда години.

 

Тези промени и вярвания водят до моментални и непосредствени промени в реалността. Така че ние достигаме до една нова еволюция.

 

Нашите вярвания са в действителност могъщи и имат способността да създават ново бъдеще за нас!